最新動向

《不是女僕》入圍「IATC(HK) 劇評人獎」年度演出獎

非常高興《不是女僕》入圍「IATC(HK) 劇評人獎」年度演出獎,再一次感謝團隊的付出和汗水,以及各位受訪者、受訪家庭及受訪機構。我們會繼續努力,希望各位繼續關注外傭議題。

《牛奶與蜜糖》獲提名第九屆香港小劇場獎

第九屆香港小劇場獎公佈候選名單,我們同Billy 合作的作品《牛奶與蜜糖》獲提名:
最佳導演-艾浩家、施標信
最佳舞台效果

好開心可以獲得提名~再一次感謝我們的團隊,和各位觀眾的支持!請繼續留意天台製作,還有其他小劇場作品/創作者,讓香港劇場百花齊放~

銀礦灣沙灘音樂節 複調演唱

​這個星期六我們被邀請到銀礦灣沙灘音樂節作表演,及與大眾分享一些傳統複調演唱曲目。我們很興奮可參與這個音樂節,因大多數時間我們都只會在劇場的設定下工作。以下的片段可看到我們正在教參加者:​

我們於12月會舉辦一個歌曲劇場的課程,當中亦會包含類似教學,以及將曲目​用於嘅劇場創作當中。更多資料:歌曲劇場

​除了分享我們的音樂,我們亦見了其他的音樂組合,學習​木箱鼓,並於Nice to meet you合唱,食下魚蛋等等……

《牛奶與蜜糖》

嘩!嘩!嘩!《牛奶與蜜糖》排練花絮!
埋嚟睇下啦~埋嚟聽下啦~埋嚟買啦喂~(醒目提示:仲有一星期on show!)
PS 劇透!呢隻歌我哋會唱架,而家俾住兩句你聽住先啦~
網上購票:http://bit.ly/mhtickets

古代民謠
現場音樂
聖經故事
神話傳說
新鮮出爐劇場獎項得主協力打造的歌曲劇場,探討全球一體化下的遷徙問題!

《牛奶與蜜糖》即將上演

「天下萬物皆有定時…笑有時,哭有時…」
而家比啲笑嘅毛紋大家睇下先!


《牛奶與蜜糖》- 神聖與世俗之歌

網上購票

  • 古代民謠
  • 現場音樂
  • 聖經故事
  • 神話傳說

新鮮出爐劇場獎項得主協力打造的歌曲劇場,探討全球一體化下的遷徙問題!

《牛奶與蜜糖》宣傳拍攝的神聖毛紋

7月5號(星期二)就開票房啦!
為咗隆重其事…獻上施標信先生被淋的毛紋s!! 夾雜著享受和痛苦,完美演繹「人生」!段片配上咗Handel 嘅 Lascia Ch’io Pianga,因為係呢個咁「神聖」嘅時刻,現場係充滿住十分「世俗」的笑聲,尖叫聲和咆哮…

PS 零劇透,show唔會唱呢隻歌

中文: http://j.mp/牛奶與蜜糖

Royalty Free background music by origen from: http://www.origenmusic.com/origen-licensing.html

《牛奶與蜜糖》之「蜜糖」製作特輯

話說輯宣傳相出街之後,大家都好關心我哋點沖涼… 沖涼呢,就之後再講。

當Billy,Alfie同我哋決定咗個concept之後,就係時候去搵我哋最重要嘅道具-蜜糖。但係用真蜜糖會貴到HiHi(呢個色澤要Manuka蜜糖先做到),於是我哋諗過用麥芽糖,魚膠粉開漿,甚至… 稀版的鬼口水…
3日後,我哋決定用糖漿,但係「太X金黃糖漿」都係貴到HiHi,於是:我。哋。自。己。煲!

我哋總共買咗63斤白砂糖(之後仲同雜貨舖老闆娘做咗朋友),之後一連個幾禮拜日日煲,如是者重重複複煲咗30次左右,終於煲咗2桶半「蜜糖」~~


七月頭先開票房
中文 / English